Foto: Walter Lambert.
Foto: Walter Lambert.

Koningsdag in Voorschoten met wedstrijd touwtrekken

Algemeen

De vrouwen van Victoria’s Secret hadden goed opgelet tijdens de dinsdagavondtraining. Ze hadden in hun hoofd geprent waar het bij het touwtrekken om draait: na het signaal van de scheidsrechter beide benen naast elkaar, de voeten op de mat planten, achterover vallen, laag zitten, naar de lucht kijken, alle spanning op de dijen en kleine stapjes naar achteren zetten. Ze deden voor de eerste keer mee en behaalden meteen een derde plaats bij het touwtrekken in de Voorstraat op Koningsdag.

Door Josée Nan

De vrouwen van het team Freek van Os gingen er met de winst van door. Hun coach was Marijke van Os. Zij weet veel van de sport van het touwtrekken en gaf ook de instructie tijdens de training vooraf. Het is een sport waarbij het draait om teamwork, tactiek, gewicht en kracht. Een belangrijke speler in het team is de man of vrouw die het laatste stuk van het touw vast heeft, het anker. Tijdens de wedstrijd was te zien dat hierbij verschillende technieken worden toegepast. Je kunt het touw op de rug omslaan, maar er ook op gaan zitten. De benen blijven gestrekt, dat geldt voor alle deelnemers. Een hurkzit met de kont naar achteren en de armen voor het lichaam uit, is fataal. Dan kun je geen kracht zetten met de benen die het werk moeten doen. De armen en handen houden het touw vast, maar je trekt er niet mee omdat dat tot snelle uitputting en verlies van grip op het touw leidt. Marijke hield daarom tijdens de training haar leerlingen de gulden regel van het touwtrekken voor, namelijk “pik aan het touw” wat door de dames van Victoria’s Secret werd vertaald met “doos omhoog”. Doe alsof je achterover leunt in een ligstoel, kun je ook zeggen, maar de beeldende aanwijzing van Marijke was wel zo effectief.

Bij de mannen wonnen de Roestende Rammers in een spannende finale van het team dat aannemersbedrijf Den Hollander op de been had gebracht. Hiermee kreeg het touwtrekken een nieuwe winnaar. In 2023 ging de wisseltrofee naar Oud Totally Darkness; zij wisten dit jaar niet tot de eindstrijd door te dringen. Tot teleurstelling van de organiserende Oranjevereniging was het ook dit jaar niet gelukt het animo voor deelname aan het touwtrekken op te krikken. De allerkleinsten konden niet wachten om het zelf te proberen; na afloop van de wedstrijd vochten ze om het touw. Tieners en twintigers blijken er echter niet voor te porren. Wat jammer is, want het is een prachtige traditie, al meer dan 40 jaar verbonden aan het vieren van Koningsdag in Voorschoten.

Uit de krant